En aktiv fritid för nästan alla duger inte i Gävleborg

Publicerad: 28/9, 2020

Personer med funktionsnedsättning ska kunna välja en aktiv fritid, men finns förutsättningarna? I en debattartikel uppmanar vi tillsammans med Parasport Gävleborg och RF SISU Gävleborg till samverkan för att förbättra villkoren.

I samband med World Cup Volt Hockey Pre Games i Gävle så bjuder vi in till konferens på temat: "En aktiv fritid – hur ger vi alla det valet?".

I länets tidningar publicerade har vi publicerat en debattartikel i ämnet. Ta del av den här:

En aktiv fritid för nästan alla duger inte i Gävleborg

Alla invånare i Gävleborg ska ha jämlika möjligheter att vara en del av samhället och jämlika möjligheter till en god hälsa. Det låter självklart. Det är viktiga mål som lyfts i de strategier som region, kommuner och civilsamhällets organisationer formulerar. En god hälsa och minskad ojämlikhet är dessutom två av de viktiga globala mål som Agenda 2030 prioriterar för ett hållbart samhälle. Men hur genomför vi resan för att nå målen?

Inom idrottsrörelsen arbetar vi på många nivåer för att bidra till att nå målen. Att möjliggöra en inkluderande idrott för alla är en viktig del i idrottsrörelsens strategi för framtiden. Det är en utvecklingsresa som vi påbörjat med kraft, men som vi inte kan genomföra helt på egen hand. För personer i Gävleborg med olika typer av funktionsnedsättningar kan den resan tyckas både lång och fylld av hinder emellanåt.

RF-SISU Gävleborg, Parasport Gävleborg och Gästriklands Innebandyförbund har inlett ett utvecklingsarbete för en meningsfull och aktiv fritid för alla. Vi vill sätta osynliga och synliga trösklar i fokus, bryta strukturella hinder och förbättra förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i idrotten och erbjudas en aktiv fritid på lika villkor som personer utan funktionsnedsättning.

Vi har till exempel sett behovet av en anpassad ledarutbildning som bygger långsiktighet och stabilitet i verksamheten. Därför tar vi just nu fram en sådan. Vi har sett behovet av ett nätverk för att skapa samsyn kring tillgänglighetsfrågor inom idrottsrörelsen. Därför initierar vi ett sådant. Och vi har sett behovet av att undanröja hinder som ligger utanför idrottsrörelsens ansvarsområde. Därför riktar vi nu en tydlig inbjudan till makthavare och samhället i stort för att, tillsammans med oss inom idrottsrörelsen, skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning och minska ohälsan.

En aktiv fritid – hur ger vi alla det valet? Den frågan sätter vi på agendan den 9 oktober vid en digital konferens i samverkan med Parasport Sverige. Vi uppmanar beslutsfattare, tjänstepersoner och andra som kan spela en roll i utvecklingen för en aktiv fritid att delta och bidra i dialogen – ni sitter på en del av lösningen.

Med gemensamma insatser kan vi säkerställa att vi får ett starkare, friskare och mer inkluderande Gävleborg – ett samhälle där en aktiv fritid är ett val som varje individ kan göra.

Länk med information om konferensen och hur du anmäler dig.

Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottchef, RF-SISU Gävleborg
Elin Lund Jonsson, Parasport Gävleborg
Jakob Westerlund, Gästriklands Innebandyförbund

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK